Legionela
Kaj je Legionela?

Legionelo phneumophilio so prvič identificirali 1976 leta kot netipično pljučnico. Po srečanju ameriških veteranov v Philadelphiji (zato so bolezen poimenovali Legionarska bolezen), je zbolelo veliko število veteranov z visoko stopnjo smrtnosti zaradi hude infekcije pljuč.

alt

Leginela povzroča še zelo nevarno bolezen imenovano Pontiac mrzlica.

Simptomi bolezni so slabo počutje, slabosti, bolečine v mišicah in glavobol, težave z dihanjem, suh kašelj in povišana telesna temperatura (39-40,5˘C).

Bolezen je ozdravljiva, vendar je smrtnost precej višja kot pri običajni pljučnici.


Najbolj izpostavljeni in kako se širi?

Za možnost infekcije so najbolj izpostavljeni starejši, bolni, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pljučnimi boleznimi in redni kadilci. Objekti, kot so bolnice, hoteli, zdravstveni domovi, zdravilišča, itd, so zaradi velikih toplovodnih sistemov najbolj izpostavljeni možnosti razvoja Legionele.
 

Legionela se širi s kapljicami vode, zato je tuširanje in pršenje (vlaženj ) najbolj ugodno za možnost okužbe. Kapljice vode morajo priti v pljuča, da lahko pride do okužbe, pitje okužene vode ne povzroča problemov.

Zakaj in kje so pogosti nastanki Legionele?
 
Pogoj za razvoj Legionele je povišana temperatura vode. Idealni pogoji za razvoj legionele je temperatura med 25 – 55°C. Hitreje se razvija v cevovodih, kjer je majhen pretok ali je prišlo do daljše neuporabe objekta (sezonski hoteli, nezasedenost sob, itd).

 

 

Vzroki za nastanek Legionele:

- oskrba s toplo vodo je najpogostejši vzrok okužbe z Legionelo (hoteli, bolnice, stanovanja) itd,
- cisterne, večji hranilniki vode, kjer se voda segreje na več kot 25 stopinj C,
- masažni bazeni in kadi, bojlerji,
- vlažilci zrak, hladilni stolpi, klimatske naprave.

 

V hladni vodi je zelo redka, kjer ni pogojev za njeno razmnoževanje. Možnost razvoja legionele so lahko tudi stara vodovodna omrežja.

 


Kako se boriti proti Legioneli?
- Povišana temperatura vode in sicer nad 60 stopinj C, kar pa po drugi strani predstavlja velik strošek energije in posledično tudi večje možnosti okvar na toplovodnem sistemu. Poleg tega je potrebno na vseh porabnikih pustiti teči vročo vodo, kar ni vedno možno zaradi zasedenih sob, možnost opeklin pri gostih in bolnikih.
- Biocidi in klor lahko predstavljajo zadovoljivo rešitev, vendar nastane ekološki problem. Potrebne so posebne varnostne mere za ravnanje z nevarnimi snovmi in vprašanje zdravstvene oporečnosti.
- V našem podjetju smo v sodelovanju z nemškim podjetjem  pripravili poseben elektrolitični postopek – B&B - za reševanje problema Legionele v toplovodnih sistemih.
B&B je kompaktna enota, v kateri se skriva vse, kar je potrebno za učinkovio dezinfekcijo toplovodnih sistemov v bolnicah, hotelih, zdraviliščih, bazenih, zdravstvenih domovih in domovih za ostarele.
!!! BREZ PREGREVANJA IN DODAJANJA KEMIČNIH DEZINFEKTORJEV !!!
-
-
Kontakt: Janez Britovšek.

 

 

Leginela povzroča še zelo nevarno bolezen imenovano Pontiac mrzlica.

Simptomi bolezni so slabo počutje, slabosti, bolečine v mišicah in glavobol, težave z dihanjem, suh kašelj in povišana telesna temperatura (39-40,5˘C).

Bolezen je ozdravljiva, vendar je smrtnost precej višja kot pri običajni pljučnici.

 

Kdo je na strani

Prisotni 2 gostov .

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Pravila rabe piškotkov.

Sprejemam piškotke s te strani.

EU Cookie Directive Module Information